6 Mayıs 2011 Cuma

Beşiktaş, adını nasıl almıştır?


Beşiktaş, İstanbul'un en sevdiğim semtlerinden biridir. Mutlaka her hafta sonunun belli bir kısmını veya tamamını orada geçirmekten keyif alırım. Gerek tarihi dokusu -her ne kadar yozlaşmakta olsa da- gerekse arkadaş meclisimizin sürekli orada toplanmasından olsa gerek, Beşiktaş'a olan hislerim daima tamdır. Semtin tarihi geçmişini çokça okumuş bilhassa mimari yapılarının geçmişten günümüze seyrini iyice öğrenmeye çalışmışımdır.

Bu vesileyle konu Beşiktaş olunca, meraklıları için semtin günümüzde "Beşiktaş" olan adını nasıl aldığını aktarayım. Birçok tarihçinin ortak görüşüne göre Beşiktaş, adını aşağıda anlatacağım olay sebebiyle almıştır.

Kanuni Sultan Süleyman döneminin başarılı ve efsane amirali Barbaros Hayreddin Paşa, gemilerini Beşiktaş açıklarında demirler. Deniz seferlerine çıkacağı zamanlarda da gerekli hazırlıklarını yine burada yapar. Barbaros Hayreddin Paşa, gemilerini halatlar yoluyla rıhtıma bağlamak için, buraya beş tane taş diktirir. Gemilerin sürekli olarak rıhtımdaki bu taş direklere bağlanması, zamanla adet haline gelir. Adı geçen "beş taş", ilerleyen zamanlarla ve halkın konuşma dilinin de katkısıyla "Beşiktaş" halini alır.

İşte "Beşiktaş" adının kısa ve kabul görmüş hikayesi budur.


Yağız Gönüler 
http://gizlenentarihimiz.blogspot.com/2011/04/besiktas-adn-nasl-almstr.html